Internationaal judo toernooi Hoogland

05-02-2017

Zondag werd in Hoogland het internationale judotoernooi Hoogland gehouden. Dit was het eerste toernooi met de nieuw ingevoerde judoregels (waarbij de yugo niet meer bestaat).

Vanuit Dojo ‘t Loo moesten in de ochtendploeg Stan de Laleijne en Job Kroon aan de slag. Job Kroon moest een beetje inkomen en verloor de eerste partij op scheidsrechters beslissing, ondanks een wazari die hij gescoord had. De tweede wedstrijd won Job met een wazari door een schouderworp. De derde pot werd gewonnen met een goed getimede beenworp. De laatste partij werd gewonnen met een beenworp, gevolgd door een houdgreep, hierdoor werd Job tweede. Stan de Laleijne won zijn eerste pot met harai goshi. De tweede wedstrijd was Stan slordig op de grond en liet, terwijl hij een wazari voorstond, zijn tegenstander tussen zijn benen vandaan komen. Hierdoor werd verloren met een houdgreep. De partij erna was Stan dominant en zette zijn tegenstander goed neer, hij kwam niet tot scoren, maar won met twee straffen. De laatste pot won Stan met een mooie uchi mata.

Als derde was Sija Coolegem aan de beurt. Zij verloor de eerste wedstrijd van de latere kampioen, won de tweede en derde wedstrijd met een houdgreep. De laatste wedstrijd was een wedstrijd van 10 minuten, waarbij sija op het einde met een straf van de mat af ging. Veel geleerd en gestreden en een mooie derde plek behaald.

Hierna was Elvin Groefsema aan de beurt, hij verloor zijn eerste wedstrijd net iets te snel omdat hij achter zijn tegenstandere aan liep, de wedstrijd daarna score Elvin een wazari, maar hij kreeg ook nog een wazari tegen waardoor het golden score werd. Elvin scoorde met een harai goshi een wazari en ging zo door. De wedstrijd hierna won Elvin met een fraaie tani o toshi (overname) en de wedstrijd hierna scoorde hij weer met dezelfde techniek alleen zette de tegenstander zijn arm uit en blesseerde zich naar en moest naar het ziekenhuis. Elvin was flink ontdaan en moest hierna de wedstrijd om het brons strijden na een lange pauze, Elvin kwam niet in zijn spel en verloor zo om brons.

In de laatste groep stond Hu an Tan goed te knokken, hij ging gelijk met zijn tegenstanders op, maar belandde echter twee keer in een houdgreep en verloor zo zijn wedstrijden. Jonne Coolegem, Kars Kroon en Yesper Brunekreef zaten bij elkaar in het gewicht. Yesper verloor zijn eerste wedstrijd, maar won de twee wedstrijden erna knap met een houdgreep en een overname van zijn tegenstander. De laatste wedstrijd raakte Yesper geblesseerd aan zijn pink en moest hierdoor opgeven. Jonne en Kars wonnen beiden hun eerste twee potten met fraaie puntjes, hierna was het voor allebei te zwaar in de halve finale. Kars verloor van de latere kampioen en Jonne van de latere nummer 3. Hierna won Jonne met een houdgreep en Kars won omdat zijn tegenstander hem bij zijn broek pakte. Toen moesten Jonne en Kars tegen elkaar. Kars trok aan het langste eind door te scoren met een harai goshi. Hierdoor mocht Kars om de derde plek strijden. Het ging gelijk op en Kars kwam een strafje voor te staan. Hij leek nog een wazari te scoren, maar die werd niet gegeven. Hierna scoorde zijn tegenstander een wazari en zo verloor hij zijn wedstrijd. Iedereen leerde tijdens dit toernooi veel van de nieuwe regels en nu kunnen we met een aantal over 3 weken naar het DK toe gaan.