Open Alkmaarse

15-10-2017

Zondag 15 oktober stond de Open Alkmaarse weer op het programma. Er waren veel deelnemers uit verschillende landen, zoals Groot Brittannië en Zweden. Door de vele judoka's bestonden de meeste poules uit het dubbele eliminatie systeem. Dit betekent dat er bij elke ronde judoka's afvallen tot er een top drie ontstaat. Bij twee verlies partijen is een judoka klaar.

's Morgens vroeg begonnen Luuk van Waggendorff en Sija Coolegem. Luuk begon meteen tegen een felle judoka waar hij van verloor. Zijn tweede partij won hij door een heupworp te maken en snel te volgen met een houdgreep. Helaas verloor hij daarna en mocht Luuk naar huis. Sija had een kleine poule, maar 2 tegenstanders. Tegen allebei heeft ze twee keer gejudood. De eerste ronde won ze twee keer met ippon door een goede pakking en afwisselend judo. De tweede keer kreeg ze meer weerstand en verloor ze eentje met wazari. Door het puntenverschil werd Sija netjes 1e.

Vervolgens waren Roan en Björn Krom, Job Kroon, Wobbe Kruize, Stan de Laleijne en May Witjes aan de beurt. Björn zorgde voor een goede pakking, maar het lukte hem niet om zijn tegenstanders op hun rug te krijgen. Na 2 verliespartijen was het voor hem helaas klaar. Wobbe won zijn eerste partij netjes met een houdgreep, maar daarna waren zijn tegenstanders een maatje te groot en 2 verliespartijen later was ook Wobbe klaar. May zat in een poule met 3 andere tegenstanders. De eerste was ze goed bezig, maar verloor net aan op scheidsrechterbeslissing. De blauwe banders waar ze vervolgens tegen moest waren net iets te sterk voor haar, maar ze bleef ervoor vechten. Stan had niet veel geluk met zijn loting. Hij heeft een partij gewonnen met een mooie heupworp, maar verloor er twee van de latere prijswinnaars. Job begon goed met twee winstpartijen. Daarna werd hij op een rare manier overgenomen, wat ervoor zorgde dat hij niet verder kon judoën door pijn aan zijn knie. Roan was in vorm op de grond. Zijn eerste 2 partijen heeft hij met ippon gewonnen dankzij houdgrepen. Daarna kwam een verliespartij, maar hij herpakte zich en won vervolgens met een schouderworp. Hiermee verdiende hij een 3e prijs.

In het middagblok begon Elvin Groefsema goed. Zijn afwisselende judo zorgde voor 2 winstpartijen. Helaas moest hij zijn meerdere erkennen in een goede Zweed, maar hij ging wel met een mooie 2e plek naar huis. Daarna kwamen Jonne Coolegem, Yesper Brunekreef en Kars Kroon. Yesper stond goed te vechter ervoor, maar kwam niet tot scores en verloor twee partijen. Kars had ook niet zo'n gelukkige loting. Hij begon tegen de latere kampioen, waarvan hij verloor met een houdgreep. Daarna mocht hij tegen de Nederlands kampioen van afgelopen jaar. Ook deze was een maatje te groot voor Kars. Jonne won zijn eerste partij door tactisch judo, de tweede met een goede score. Helaas verloor hij daarna twee keer en was ook Jonne klaar.

Tot slot was Fil Dekker nog aan de beurt. De eerste partij kreeg hij een armklem tegen. De tweede partij was spannend. Hij stond lang achter met een wazari, net voor tijd maakte hij het gelijk en in de golden score was de winst voor Fil door een mooie heupworp. Vervolgens kwam hij weer tegen zijn eerste tegenstander uit, wat hij helaas weer verloor.

Het was een leerzame dag en vooral ook een leuke omdat bijna iedereen tegen een buitenlander heeft gejudood.