Judoweekend: NK Kars Kroon en toernooi in Lommel

08-04-2018

Afgelopen weekend was weer een druk judoweekend voor dojo’t Loo.

Op vrijdag ging een grote lichting judoka’s richting Velthoven om daar twee nachten te slapen, omdat het weekend in Lommel gejudood moest worden. Op zaterdagochtend ging rond half 6 de familie Kroon samen met Kars rijdend richting Groningen om daar het NK te judoën waar Kars zich voor geplaatst had.

Op het NK werd hard geknokt door Kars, hij wist de eerste wedstrijd te winnen met ippon, de tweede wedstrijd ging lange tijd gelijk op. Op het einde wist de tegenstander wazari te scoren, deze kon Kars niet meer terughalen. De wedstrijd hierna wist hij te winnen door zijn tegenstander door te sturen. De vierde wedstrijd kon Kars niet zijn eigen pakking hebben en werd hierdoor gegooid. Hierdoor was een NK waar meer mogelijk was afgesloten, met een goede leerschool.

Toen Kars klaar was werd er vanuit Leek naar Lommel gereden omdat Mats en Kars daar op zondag nog moesten judoën. Op datzelfde moment waren de pupillen van dojo’t Loo bezig onder leiding van coaches Jonne en Fil. Onder hun hoede werden Celine en Wobbe kampioen, May en Stan werden tweede, Bjorn en Job moesten het genoegen nemen met een vierde plek. In de middag kwamen onder leiding van Bas, Sija en Yesper, de jongste judoka’s in actie. Luuk van Waggendorf van Rijn werd ongeslagen kampioen, Jorne Reitsma en Jesse Molen verloren helaas maar 1 wedstrijd en werden zo tweede. Roan Krom nam uiteindelijk het brons mee naar huis.

Op zondag kwamen de judoka’s tot 15 en tot 18 jaar in actie. Deze judoka’s hadden het Braziliaans judosysteem. Bij deze wedstrijden blijf je wedstrijden spelen tot je één wedstrijd verliest. Je krijgt hierna alleen nog een herkansing als jou tegenstander in de finale terecht komt. Helaas niet echt een systeem waarbij judoka’s veel potten konden judoën. Sija Coolegem startte door een kleine poule al in de kwart finale, deze werd gewonnen waardoor ze in de halve finale stond. Deze tegenstander kon niet verslagen worden en zo moest Sija de herkansing judoën om de derde plek. Deze werd met een mooie heupworp binnengehaald zodat Sija derde werd. Elvin Groefsema en Sven Witjes zaten beiden in dezelfde poule. Sven verloor helaas de eerste wedstrijd. Elvin won netjes de eerste wedstrijd met een houdgreep. De tweede wedstrijd ging ook helaas verloren door Elvin. Gelukkig voor beide mannen, kwamen allebei hun tegenstanders tegen elkaar in de finale terecht waardoor Elvin en Sven een herkansing kregen. Sven kwam hierbij in een sankaku en verloor de wedstrijd. Elvin won echter de herkansing met een heupworp en mocht zo om de derde plek strijden. Hierin werd snel een houdgreep gemaakt en werd Elvin derde. In de klasse tot 55 kilo waren Yesper Brunekreef en Kars Kroon aan de beurt. Beide judoka’s stonden keihard te knokken en bereikten allebei na twee winstpartijen de halve finale. Kars moest tegen een andere Nederlandse jongen die op het NK stond. Hierbij nam Kars revanche op een dag eerder en wist met een harde o soto ippon te maken. In de andere halve finale was Yesper aan het strijden tot de laatste seconde, helaas kreeg hij een wazari tegen en zo moest Yesper naar de herkansing. In de herkansing liet hij er geen gras over groeien en gooide zijn tegenstander binnen enkele seconden hard op zijn rug en zo werd ook Yesper derde. In de finale moest Kars revanche nemen voor Yesper en dat deed hij ook, hij hield zijn tegenstander stevig in een houdgreep waardoor Kars kampioen werd.

Bij de -18 stonden Jonne en Mats op de mat. Jonne verloor zijn eerste wedstrijd met een armklem. Zijn tegenstander kon helaas de volgende wedstrijd niet winnen waardoor Jonne klaar was. Mats stond de eerste wedstrijd ook tegen een sterke tegenstander, hij kon geen echte worpen maken en verloor zo met drie shido’s. zijn tegenstander bleef lang in de race. In de halve finale gingen er 4 minuten voorbij in de golden score waarna de tegenstander van Mats verloor en zo net niet de finale haalde. Het wachten van Mats werd niet beloond en zo verliet hij het toernooi.