Aikido

Aikido is een traditionele martial art afkomstig uit Japan. De grondlegger van het hedendaagse aikido is Morihei Ueshiba (1883-1969). Nadat hij tal van andere gevechtskunsten had beoefend, ontwierp hij begin deze eeuw het aikido.

Aikido als een krijgskunst ziet er in eerste instantie niet krachtdadig uit. Dit komt omdat men meegaat met de beweging van de aanval. Het lijkt dan ook dat iedereen maar meebeweegt. Echter wanneer men de eerste technieken leert, komt men er al snel achter dat het wel degelijk effectief is. Het meebewegen is noodzakelijk om de techniek te leren en de kans op blessures te voorkomen. Je kunt een gevechtskunst om de volgende twee redenen beoefenen:

  1. Als een effectieve manier om conflict situaties te hanteren
  2. Om de geest te trainen.

Aikido is een pure verdedigingskunst, het heeft dus geen aanvalstechnieken.

De principes van Aikido

Bij aikido gaat men niet uit van alleen spierkracht, maar van ademhalingskracht. De ademhalingskracht komt uit de buik (Hara). Het is de bedoeling om zodanig de ademhaling te beheersen dat deze ook rustig blijft in een stress situatie en niet dat de adem gelijk doorschiet naar de keel. Dit is de eerste stap die men maakt, om zo te kunnen bewegen zodat men in harmonie is met zichzelf.

De volgende stap is in harmonie samen te leven, zonder conflicten of tegenstrijdigheden met de mensen uit de omgeving. De laatste stap is om in harmonie te komen met de natuur en het universum. Daarom is het noodzakelijk de bewegingen van aikido zo efficiënt en harmonieus mogelijk uit te voeren.

Wanneer de beweging van één techniek een is met lichaam en geest, dan noemt men dit het aikido principe. De bewegingen worden uitgevoerd vanuit basisstanden. Deze zijn rond en harmonieus. De partner wordt onder controle gehouden door worpen en klemmen.

Aikido, met zijn vele facetten, heeft grote aantrekkingskracht. Het is geschikt voor jong en oud, man of vrouw, omdat er niet uitgegaan wordt van de grootste of de sterkste. Ook treft men er geen competitie element aan.

Aikido technieken

Kenmerkend voor aikido technieken is dat zij alleen worden gebruikt om het geweld van de aanvaller te controleren. Dit principe wordt bereikt door de aanval te gebruiken voor een techniek. De bewegingen zijn vloeiend, rond en harmonieus.

Aikido training

Bij de training van aikido gaat veel aandacht uit naar het soepel maken van het lichaam, hieronder wordt het fysieke maar ook het mentale gedeelte verstaan. De lessen zijn opgebouwd uit de volgende disciplines:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Stretching
  • Valbreken
  • Technieken

Tijdens de lessen worden technieken veelvuldig herhaald. Hierdoor worden lichaam en geest getraind en worden de technieken steeds verfijnder.

Aikido etiquette

Bij een martiale art speelt etiquette een belangrijke rol. Vooral omdat wij op deze wijze respect aan elkaar tonen. De lessen beginnen en eindigen met een etiquette. Men begroet en dankt elkaar door middel van een buiging. Uit deze buiging spreekt het respect dat men voor elkaar heeft.

Valbreken

Valbreken is een belangrijk onderdeel in Aikido. Dit wordt geleerd om zodanig te rollen / vallen zonder dat je er blessures aan overhoudt. Het vallen ziet er vaak spectaculair en pijnlijk uit, maar door training leer je je lichaam en geest te beheersen om zodanig te vallen zonder er blauwe plekken aan over te houden.

The Way of a Warrior
Cannot be encompassed
By words or in letters
Grasp the essence
And move on toward realization!

 

Nieuwsgierig geworden en zou je wel een keer mee willen doen?
Neem dan contact op met de ledenadministratie