Aikido

Wil je eerste een indruk krijgen van Aikido? Bekijk dan deze video.

Aikido is een Japanse krijgskunst (martial art) ontwikkeld door Morihei Ueshiba vanuit het zwaard- en stokvechten. Deze technieken heeft hij vertaald naar een verdedingskunst. In plaats van een martial art die gemaakt is om mensen uit te schakelen en letsel toe te brengen, wilde hij een krijgskunst die zorgt voor vrede en ontwikkeling.

Mensen die aikido beoefenen (aikidoka’s) schakelen hun tegenstander dus niet uit, maar immobiliseren en controleren een tegenstander met sierlijke en effectieve bewegingen. Dit vergt een grote mate van zelfbeheersing, controle over jezelf en die van de tegenstander. In die zin is aikido anders dan de andere budo-sporten en opereert het op een ander ethisch vlak.

Aikidoka’s kennen geen competitie, iedereen traint binnen zijn of haar eigen mogelijkheden naar een hoger ontwikkelingsniveau. Jaarlijks vinden examens plaats waar graden kunnen worden behaald. Ieder doet dat op zijn eigen tempo en binnen zijn/haar eigen kunnen.


Voor de technieken is geen spierkracht nodig. In plaats daarvan maken we gebruik van balansverstoringen, drukpunten, ademhalingskracht en mentale kracht. Krachten die in ieder mens aanwezig zijn, maar zelden worden gebruikt. Dit maakt aikido geschikt voor jong, oud, man en vrouw, die op zoek is naar persoonlijke ontwikkeling. Alle niveau’s en leeftijden trainen met elkaar, zodat je de technieken leert toepassen op verschillende trainingspartners.

Aikido kun je niet alleen beoefenen, je doet het samen met andere mensen. Het gaat niet alleen om persoonlijke ontwikkeling, maar ook om de ontwikkeling als trainingsgroep. Er zit dus ook een sociaal aspect aan. Gedurende het seizoen doen we mee aan allerlei activiteiten zoals de meerdaagse trainingsessies van de Zomerschool, waar je ook als beginner les kunt krijgen van nationale topdocenten.

Bij Dojo 't Loo verzorgen onze gediplomeerde docenten Lex van Teeffelen (6e dan), Evelien de Leeuw en Marcel Roet (beiden 4e dan) de lessen. Naast lesgeven zijn ze zelf ook volop bezig met de verdere ontwikkeling van hun aikido, trainen onder leiding van hooggegradueerde docenten en volgen regelmatig internationale stages. In aikido ben je namelijk nooit uitgeleerd!Wil je aikido een keer ervaren? Laat je dan eens verrassen en kom langs voor een gratis proefles of neem contact op met de ledenadministratie. Het is niet nodig om een pak te hebben, een makkelijk zittende sportbroek en een shirt volstaan.