Brazilian Jiu Jitsu

Het Braziliaans Jiu-Jitsu is een jonge vechtsport die, zoals vele andere, is ontstaan uit het traditionele Jiu-Jitsu. Het BJJ richt zich echter vooral op het gevecht naar de grond brengen, en het gevecht hier ook te beëindigen middels een verwurging of een gewrichtsklem.. Waar het judo vaak eindigt, daar begint BJJ pas echt.
De technieken zijn gericht op effectiviteit, en met het idee dat zwak van sterk kan winnen. Deze sport is daarom ideaal voor jong en oud, zwak en sterk, maar ook zeker voor vrouwen. Het feit dat BJJ op de praktijk en effectiviteit is gericht, zie je tijdens de les terug in het vele sparren: je probeert de ander te laten opgeven, 'aftikken', met behulp van de geleerde technieken in plaats van kracht: hierdoor ontstaat een waar 'lichamelijk schaakspel' tussen de beide beoefenaars. Een geoefende Jiu-Jitsuka is dan ook in een groot voordeel, mocht hij of zij terecht komen in een fysieke aanvaring buiten de dojo.

Ontstaan van het Braziliaans Jiu-Jitsu

BJJ is ontstaan uit het traditionele Jiu-Jitsu en het Kodokan Judo. De twee Braziliaanse broertjes Carlos en Hélio Gracie waren fanatiek beoefenaar van deze sporten. Omdat Hélio veel zwakker en lichter was dan zijn tegenstanders, paste hij het Jiu-Jitsu zodanig aan dat deze ook effectief was voor iemand van zijn postuur en spierkracht. Hij creëerde een systeem die gebaseerd is op hefboomwerkingen en connectie met de tegenstander. Omdat het Jiu-Jitsu hierdoor zo veranderd was ten opzichte van de traditionele sport, werd deze vechtsport Gracie Jiu-Jitsu of Braziliaans Jiu-Jitsu genoemd.

Training

De lessen worden verzorgd door Brandon Couwenhoven, paarse band in de Rickson Gracie stijl van het BJJ. Deze stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van veel druk, zelfverdediging en het afdwingen van posities en submissions. Brandon beoefent deze jonge sport inmiddels 6 jaar en is daarmee begonnen op zijn 16e in Heerhugowaard. Verder reist hij vaak het land door voor toernooien en om te trainen met de besten. Zijn lessen kenmerken zich door veel afwisseling, conditionering en vooral toegankelijkheid en teamspirit! Hij ziet het sparren als de beste manier om de geleerde technieken toe te passen en beter te begrijpen. Dit zie je dan ook in de lessen terug: een korte maar stevige warming-up om te zorgen voor een goede doorbloeding van de spieren, vervolgd door staande technieken en grond technieken, om te eindigen met goede sparring sessie.

Wil je een keer een proefles volgen, neem dan contact op met de ledenadministratie