Judo

Judo is de meest beoefende zelfverdedigingsport ter wereld. Niet zo vreemd als je bedenkt dat judo een sport is voor iedereen en ontzettend leuk en nuttig is om te doen. Judo kan op vele manieren beoefend worden, variërend van verantwoord stoeien tot wedstrijdsport. Met Judo kun je al heel jong beginnen; kinderen vanaf 4 jaar leren spelenderwijs de verschillende technieken die het judo rijk is. Maar ook voor ouderen is judo een aantrekkelijke sport om te beoefenen.

 

Judoka's komen in aanraking met alle basisvormen van bewegen. Het bevordert je lichamelijke en motorieke ontwikkeling in positieve zin. Alle aspecten van het bewegen (tillen, dragen, duwen, trekken, draaien, keren, vallen enz) komen in het judo tot uiting en is daardoor een uitermate geschikte sport voor kinderen met een bewegingsachterstand, maar ook voor kinderen die hun energie kwijt moeten. Judo kan een deel uitmaken van de algemene opvoeding en vervult daarin een sociale en pedagogische functie. Discipline, doorzettingsvermogen, respect voor elkaar en samenwerken is de eerste gedachte achter het judo. Judo wordt daarom vaak aanbevolen door artsen en fysiotherapeuten voor de fysieke en mentale ontwikkeling van een kind.

 

Naast het recreatieve judo, richt Dojo 't Loo zich ook op het wedstrijdjudo. Voor degenen die aan wedstrijden willen meedoen biedt Dojo 't Loo voldoende mogelijkheden waarbij ieder op zijn eigen niveau aan wedstrijden mee kan doen. Zo doen we mee aan veel toernooien en hebben we een speciale wedstrijdtraining waarbij door ervaren wedstrijdjudoka's les wordt gegeven, deze leraren begeleiden de judoka's ook tijdens de toernooien. De "toppers" volgen naast de judotrainingen ook krachttraining. Daarnaast organiseren we ook onderlinge wedstrijdjes en ontwikkelingtoernooien waarbij de minder ervaren of fanatieke judoka's op hun eigen niveau met het wedstrijdjudo in aanraking kunnen komen.

 

Bij Dojo 't Loo vinden we het belangrijk dat elke judoka op zijn eigen niveau plezier heeft in het sporten. Dit begint bij het voorkomen van blessures, we besteden daarom veel aandacht aan de veiligheid. Dat begint al bij het goed leren valbreken, een van de basisvaardigheden van het judo. De ervaring leert dan ook dat bij judo minder blessures voorkomen dan bij de meeste andere sporten.

Judo werd door Jigoro Kano (1860-1938) ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst Jiu-Jitsu. Voor de pedagoog Kano was Judo niet zomaar een sport. Hij beschouwde het vooral als een opvoedkundige methode. Door Judo leer je positief omgaan met agressie. Judo is bovendien beschaafd. Zonder je tegenstander te blesseren, leer je hem of haar te overmeesteren. Een van de belangrijkste uitspraken van Jigoro Kano luidt: 'Judo kun je alleen maar leren door het te doen!'

 

Wil je een keer een proefles volgen, neem dan contact op met de ledenadministratie.