NK judo tot 15 jaar in Leek

06-04-2019

Afgelopen weekend was een druk judoweekend. Er werd gestreden op het hoogste niveau van Nederland op het NK. Ook werd gestreden op alle niveaus tijdens de clubkampioenschappen in onze eigen Dojo.

Op zaterdag reden in alle vroegte de 4 geplaatste judoka´s van dojo t Loo richting Leek voor het NK judo tot 15 jaar. In de ochtend waren Sija en Celine aan de beurt. Sija Coolegem was de eerste partij vrijgeloot en Celine Kleimeer had een kleine halve minuut nodig om haar tegenstandster te werpen waardoor beide judoka´s naar de achtste finales mochten. Hier was Sija net als Celine eerder, 20 seconden bezig om haar tegenstandster te werpen. Hierdoor ging sija door naar de kwartfinale. Celine Kleimeer wilde weer graag meedoen en na een goede tactische bespreking lukte het ook Celine om te winst binnen te halen. Beide judoka´s gingen door naar de kwartfinale. Sija moest in deze kwart finale tegen de judoka die een paar weken eerder nog derde werd op het NK tot 18 jaar. Dit was een voorspelde zware pot, maar Sija ging de strijd aan en wist een paar seconden voor tijd de tegenstander te laten kloppen voor een wurging die goed zat. Hiermee was de halve finale een feit. Celine stond in haar kwartfinale net zo goed te knokken, maar kon de oudere tegenstandster niet haar wil opleggen en miste wat ervaring om mee te kunnen doen, hierdoor werd ze verwezen naar de verliezerspoule. Sija stond in haar halve finale weer dominant te judoën en wist na een houdgreep en een maki komi haar opponent op haar zij te krijgen en won hierdoor de halve finale met twee wazari’s. Celine kwam helaas in haar partij in de verliezersronde net wat ervaring te kort om mee te kunnen doen. Maar eindigde ondanks haar verlies partij in de verdienstelijke top 10 van NL en dat terwijl ze nog twee jaar mee kan doen in deze competitie. Sija moest na een lange pauze waarin alle partijen werden afgerond, strijden in de finale. Met alle ogen op één mat gericht moet je dan maar je zenuwen kunnen bedwingen. Maar het strijdplan werkte super. Haar tegenstandster kon alleen maar halve worpen inzetten en zo won Sija haar finale met drie straffen voor haar tegenstandster. "KAMPIOEN VAN NEDERLAND, SIJA COOLEGEM", werd er door de zaal geschreeuwd door de speaker en het geluk was daar. Een hele prestatie.

In de middag waren de mannen aan de beurt. Zij waren nog iets eerder gekomen en hadden Sija het goud zien winnen. Dit gaf een boost. Yesper was net als Sija zijn eerste partij vrijgeloot. De achtste finale ging voor hem ook als een trein en hij wist zijn tegenstander met twee wazari’s te gooien. In de kwartfinale waren er twee onoplettendheden van Yesper hem fataal, hij werd met 2 tegen 3 straffen de mat afgestuurd en moest het opnemen in de verliezerspoule. Hierin zette hij te snel een halve worp in en deze werd afgestraft met een wurging waardoor het toernooi over was, maar Yesper is, net als Celine, wel in de top 10 van Nederland geëindigd.

Di An Tan uitkomend in de +66 klasse was met zijn 70 kilo een lichtgewicht. Hij was de eerste partij hard aan het knokken, maar kon niet door de pakking van zijn tegenstander heen komen, waardoor hij verloor met een wazari. Deze tegenstander bleek later kampioen van Nederland te worden, dus stond hij nog goed te knokken. De volgende twee partijen werden met mooie ippons gewonnen waardoor Di An nog wel zicht had op het brons. Helaas was deze strijd ook moeilijk te doen voor Di An, want zijn tegenstander was ruim 20 kilo zwaarder. Het plan bleek niet te lukken, en met twee wazari’s was de bronzen droom ten einde.

Uiteindelijk kon iedereen met een geheven hoofd de zaal verlaten, want er waren 4 judoka’s in de top 10 van Nederland geindingd en een kersverse Nederlands kampioen.