De Souverein Cup te Lommel

13-04-2019

Dit weekend werd er in Lommel gestreden om de Souverein Cup. Voor de jeugd een toernooi om ervaring op te doen en  bij de -15 en de -18 jaar een toernooi op hoog niveau. ZAterdag waren de judoka's tot 11 jaar en tot 13 jaar aan de beurt. In de vroege ochtend was het Sam die de eerste ippon voor de Dojo scoorde. De volgende twee wedstrijden gingen verloren, maar toch eindigde hij op een derde plaats. Daarna waren Roan, Wobbe en Jesse snel achter elkaar aan de beurt. Roan wist er twee van de drie te winnen en mdat Roan vond dat hij de derde plak had verdiend en dit te kennen gaf aan de scheidsrechter, werkte dit niet in zijn voordeel tijdens de scheidsrechtersbeslissing. Helaas ging dit punt verloren. Wobbe was in zijn poule de sterkste en won al zijn wedstrijden, hij werd kampioen. Jesse verllor zijn eerste wedstrijd, de tweedw on hij vervolgens en de derde werd weer verloren. Hierdoor won hij brons. Daan had hert zwaar, hij stond te knokken en probeerde een paar worpen te maken, maar hij kon dit helaas niet omzetten in winst.

In de middag waren Jorne Reitsma, Luuk Waggendorf en Kami Dekker aan de beurt.

 Luuk was net terug van een blessure, hij moest eerst wat angst overwinnen, maar dat lukt prima, hij won twee partijen. Hij werd eerste. Kami won van een Meisje uit Luxemburg en van twee Belgsiche meisjes en hierdoor werd ze officieus BENELUX kampioen. Jorne verloor won een partij en verloor er twee, helaas...hij viel buiten de prijzen.

Verder konden de judoka's deze dag klimmen in het nabijgelgen klimpark. In de avond waren er heerlijke pannenkoeken en werd de avond afgesloten met een heerlijk kampvuur.

Zondag werd er door judoka's tot 15 en tot 18 jaar gejudood. Deze judoka's judoden in een speciaal afvalsysteem. Je kon namelijk blijven judoen zolang je won. Je kreeg echter alleen een herkansing  als de judoka waarvan je verloor de finale haalde. Dit maakte het voor sommige judoka's lastig om lekker veel wedstrijdervaring op te doen.

Pablo van Ginkel beet het spits af en deed het erg goed. De winst leek dichtbij, maar na 2 minuten in de golden score met twee straffen voorsprong belandde Pablo op zijn kont en zij waardoor er een wazari kwam. Helaas haalde zijn tegenstander de halve finale en was het toernooi over. Lex Gast moest ook snel en kreeg al snel een wazari tegen van een goede judoka. Dit bleek ook wel want hij haalde de finale wel. In de herkansing kon Lex het helaas niet terughalen en werd er verloren. Ook Stan moest de eerste wedstrijd tegen een goede judoka, helaas kon Stan de partij niet winnen en omdat zijn tegenstander ook strandde in de halve finale was ook het toernooi voor Stan over. Job Kroon was de eerste wedstrijd vrij geloot en won zijn eerste wedstrijd ook nog netjes met een wazari. De partij hierna kon Job zijn pakking niet krijgen en werd hij gegooid. Zijn tegenstander kwam ook alleen tot de halve finale. Sija Coolegem was ook haar eerste partij vrijgeloot en won haar tweede partij met een snelle heupworp en kon zich opmaken voor een spannende partij. Ze moest in de halve finale tegen de dame waar ze op het NK in de finale van won. Deze was uit op revanche en in een wedstrijd waarin het alle kanten op ging met straffen was het nu helaas Sija die aan het kortste eind trok. Ze kon niet haar favoriete worpen maken waardoor het 2-3 in straffen werd. Geeft niks. Sija blijft Nederlands kampioen.  De volgende wedstrijd wilde Sija haar partij goedmaken en dat lukte met een mooie beenworp waardoor Sija derde werd. Bjorn Krom, de lichtste van de dag, kon helaas geen partij winnen en toen zijn tegenstander ook verloor was het toernooi voor Bjorn over. Elvin Groefsema was in zijn poule de eerste wedstrijd vrijgeloot. Hij won de volgende wedstrijd met twee mooie heupworpen. Hij verloor helaas de kwartfinale van de latere nummer twee en kreeg dus een herkansing. Deze kansen greep hij met beide handen aan en won twee wedstrijden op rij en werd zo kampioen. Di An Tan, uitkomend bij de grote mannen, moest de eerste wedstrijd tegen een grote jongen die zeker 20 kilo zwaarder was. Deze wedstrijd werd verloren met een schouderworp. De volgende wedstrijd om het Brons werd gewonnen met een goede beenworp waardoor Di An ook derde werd. Yesper Brunekreef knokte bij de -15 goed door. Hij won twee wedstrijden en de derde ging ook goed, helaas belandde yesper op zijn schouder en kon niet meer verder.

Bij de jongens tot 18 jaar konden Bas, Jonne en Mats hun eerste partij niet winnen. Omdat hun tegenstander ook niet de finale haalden was het toernooi voor hun over. Kars Kroon was goed op gevoel aan het judoën. In twee partijen wist Kars telkens snel te scoren doordat hij voelde waar de tegenstander heen ging. Zijn tweede wedstrijd werd zelfs gewonnen van een Italiaan. In de kwart finale leek dit ook het geval en Kars kreeg een ippon op zijn naam. Echter werd na veel discussie de score weggehaald. Helaas kon Kars zijn worp niet herhalen en verloor zijn partij. Helaas verloor zijn tegenstander de volgende kwartfinale en zo was het toernooi over voor Kars. Fil Dekker was de laatste judoka van de dag. Hij was de eerste wedstrijd vrijgeloot en zag zijn toekomstige tegenstander ook in een Italiaan. Fil trok zijn tegenstander de hele mat over en na twee straffen voor beide judoka’s moest de partij een kant op gaan. De tegenstander maakte twee halve aanvallen en kreeg zijn derde straf. Hierdoor won Fil zijn partij ook van een Italiaan. De kwartfinale ging helaas snel voor Fil, maar omdat zijn tegenstander de latere kampioen bleek had Fil nog een herkansing. Helaas werd deze niet gewonnen. Helaas was er bij de groep tot 18 jaar nog geen prijs, maar werden er wel twee Italianen naar huis gestuurd en veel ervaring mee naar Nederland genomen.

Moe maar voldaan keek iedereen, inclusief de coach, terug op een mooi weekend.