31e International Open Alkmaars Judotournament

13-10-2019

Dit weekend werd in de Sportcomplex De Hoornse Vaart het 'Internationaal Open Alkmaars Judotoernooi' gehouden. Een van de grootste toernooien van Noord-Holland met meer dan de helft judoka´s uit het buitenland zoals Zweden, Noorwegen, Engeland, Frankrijk en Spanje.

In de vroege ochtend was Jorne de eerste partij net niet de baas, waardoor hij te snel werd gegooid. De tweede partij was Jorne eerst de betere en leerde van zijn fout. Helaas kreeg hij toch een punt tegen en was het toernooi voor hem afgelopen.

In de tweede groep was Sven Walta eigenlijk nog te jong voor het toernooi. Hij ging toch mee om zichzelf te kunnen ontwikkelen. De eerste partij kwam Sven, met zijn gele band, achter tegen een blauwe band. Maar tot ieders verbazing wist Sven tweemaal een wazari te scoren en hiermee te winnen. De twee potten erna wist hij helaas niet te winnen maar heeft hij veel geleerd.

Jesse Molen zat in dezelfde poule als Sven. Hij verloor de eerste partij met een binnenwaartse haak terwijl hij wel iets beter was. De volgende drie partijen waren voor Sven en hij was dicht bij het podium. Maar helaas verloor hij twee partijen te vroeg.

Luuk van Rijn ook in dezelfde poule aan het judoën, won twee partijen op rij en stond hiermee in de halve finale. In de halve finale moest hij de latere kampioen voor laten gaan. De laatste partij was tegen de judoka waar Jesse van verloor. Luuk zou de partij weer terug naar onze Dojo kunnen brengen. Het was een gekke partij maar uiteindelijk was het Luuk die de winst pakte en hiermee behaalde hij het brons.

Op hetzelfde moment was Celine Kleimeer aan het knokken. Bij de dames was zij de eerst twee partijen machtig met een heupworp en houdgreep en versloeg hiermee een Zweedse en een Engelse. De laatste “finale” partij ging haar staand goed af. Op de grond liet ze een steekje vallen en hierdoor was het net geen goud.

In de derde groep was Job Kroon lekker aan het knokken. Hij verloor zijne eerste partij doordat hij meeliep achter zijn tegenstander aan. De volgende pot werd met een ippon gewonnen van een Engelse, maar de derde tegen een Engelse was net iets teveel.

Elvin Groefsema versloeg op hetzelfde moment menig Engelse judoka, de kampioen van Noord-Holland en een judoka uit Hongarije. In de finale won Elvin weer van een Engelse en zo werd hij kampioen.

Pablo van Ginkel was in zijn klasse, drie partijen goed aan het knokken. De eerste wedstrijd won hij met een overname en houdgreep. De volgende twee rondes was hij de bovenliggende partij, maar kon hij niet scoren. Hierdoor werd er twee keer verloren.

Wobbe Kruize moest in zijn poule gelijk zijn eerste wedstrijd tegen zijn grote rivaal. Het begin leek goed te gaan, maar hij kon niet scoren en verloor hierdoor. De tweede wedstrijd scoorde zijn tegenstander snel een punt. Dit punt kon Wobbe, die bijna nog scoorde met een houdgreep, niet terughalen en zo was zijn toernooi over.

Als laatste kon Stan niet brengen wat nodig was en verloor ook twee partijen.

Bij de grote mannen hadden Bas en Di An het zwaar tot 73 kilo. Bas kwam wat kilo’s te kort en Di An nog wat ervaring omdat hij eigenlijk een leeftijdsklasse lager zit.

Kars Kroon verloor zijn eerste partij en daarmee was het moeilijk om ver te komen. Toch lukte het hem. Met een winst op een Zwitser een Nederlander en twee Engelse was het podium dichtbij. Dit ging helaas niet meer. Kars was op en verloor.

Mats de broer van Kars stond samen met Jonne Coolegem aan de andere kant van de poule. Beide wonnen hun eerste wedstrijd, maar de tweede ging voor beide naar de tegenstander. De volgende partij leek weer naar hun toe te gaan, maar ze konden niet scoren, wat hun tegenstanders wel lukte en hierdoor waren beide mannen klaar.

Met een gouden, zilveren en bronzen medaille, maar met nog veel meer ervaring werd er weer naar huis gefietst en was het een leerzame dag.