Meerdere prijzen op Friese Masters judotoernooi

16-04-2023

Op zaterdag 15 april vertrokken Jitse Stoel, Joyce Pepping en de broers Maarten en David Roubos in alle vroegste naar Stiens voor de Friese Masters.

Zowel Joyce als Maarten moesten door samenvoegingen in een gewicht hoger judoën dan dat zij zelf zijn. Joyce liet duidelijk vooruitgang zien ten opzichte van vorige toernooien, ze was veel meer zelf aan het judoën. Helaas was die nog niet genoeg voor een winstpartij. Maarten ging voortvarend van start en wist zijn eerste 2 partijen met zowel goede staande als grondacties te winnen. De partij daarna ging erg gelijk op maar verloor hij helaas. Vervolgens wist hij nog een partij te winnen, waarna met een tweede verliespartij het toernooi er voor hem op zat.

David moest een gewichtsklasse doorschuiven. Hierdoor kwam hij tegen jongens die nog een maatje te groot voor hem waren, maar zoals hij zelf zei hij was blij dat hij weer een wedstrijd had gedaan na een erg lange periode waarin veel tegenzat.

Jitse begon goed door in zijn poule alle wedstrijden te winnen met ippon waaronder van een Duits jongetje. Daarna was het zolang je wint mag je door. In dit systeem wist hij zijn eerste wedstrijd te winnen met een mooie heupworp. In de halve finale kwam hij helaas net tekort, door dit systeem zonder verdere herkansing betekende dit dat hij hiermee 3e was geworden.

’s Middags was het de beurt aan Daan Kamping, Stan de Laleijne, Liv Veldt en broers Sam en Jim van der Veek. Stan wist vandaag helaas geen partij te winnen. Sam was de eerste partij nog niet helemaal scherp, de tweede partij was dit beter maar dit was niet genoeg voor de winst. Daan Kamping ging er vol voor en hield zich aan wat vooraf was afgesproken, ondanks dat het geen winstpartij opleverde kan hij wel trots terugkijken.

Met Liv was afgesproken om meer aanvallende judo te laten zien. Dit zorgde voor een snelle eerste winstpartij. De partij erna zorgde een goede reactie van de ander op haar actie er helaas voor dat ze verloor. Maar gelukkig ging ze ook de laatste partij aanvallend in en behaalde een 3e plaats.

Jim was in vorm vandaag. Hij werd winnaar in zijn poule waardoor hij in hetzelfde systeem als Jitse vanmorgen door mocht. Hierin wist hij drie partijen op rij te winnen met zowel voorwaartse als achterwaarts worpen en kwam hiermee in de finale. Zijn tegenstander hier was net even sneller met zijn aanvallen waardoor hij gegooid werd en met een zilveren medaille naar huis ging.

In het laatste blok kwamen Laurens Jurrius, Noud de Boer, Joep Groeneveld en Bas de Laleijne in actie. Laurens laat de laatste tijd in de training zien met sprongen vooruit te gaan alleen kwam dat er helaas door de spanning op toernooi nog net niet uit. Joep heeft 5 partijen hard zijn best gedaan, tegen voor een deel grotere en zwaardere tegenstanders, maar dit was niet genoeg voor een podiumplaats.

Noud luisterde goed en wist zijn concentratie vast te houden na een bijzondere situatie in de zaal waardoor hij zijn eerste twee partijen won. Ook in de derde partij liet hij goed judo zien maar zijn tegenstander wist hem alsnog te werpen. Hij werd tweede in zijn poule en mocht verder in het eerder benoemde systeem van blijven winnen. Hierin trof hij meteen de latere winnaar die voor nu nog een maatje te groot was, maar het was desondanks een goede judo dag voor hem.

Bas de Laleijne kwam de eerste partij op voorsprong, maar verloor door een foutje helaas alsnog zijn partij. Hij herpakte zich en wist na een pittige partij een 3e prijs te halen. Daarnaast deed hij ’s avonds samen met Yesper Brunekreef nog mee met het newaza toernooi, hierbij wordt alleen op de grond gejudood. Hier wist hij drie partijen te winnen en verloor hij er een en werd zo 2e. Yesper wist hetzelfde resultaat te behalen.