Dk -15 in Beverwijk

26-02-2017

Zondag 26 februari 2017 werd in Beverwijk de kwalificatie voor het NK tot 15 jaar gehouden. De beste judoka’s van Noord Holland streden tegen elkaar om op het podium te komen ( dit geeft toegang tot het NK).

Voor Dojo't Loo kwamen 7 judoka’s uit op dit toernooi. Vier judoka's waren nieuw in dit zware deelnemersveld.

In de vroege ochtend moesten Sven Witjes en Elvin Groefsema aan de slag. Sven Witjes stond in zijn eerste partij goed te knokken tegen de nummer 2 van Noord Holland van vorig jaar. Hij stond twee shido’s voor, maar kon de derde niet krijgen. Vervolgens liep hij teveel met zijn tegenstander mee en werd zo geworpen. De tweede wedstrijd kon Sven zijn tegenstander niet uit zijn nek houden en werd hierdoor ook gegooid. Elvin Groefsema won zijn eerste partij netjes met een mooie beenworp. De tweede wedstrijd was tegen de latere kampioen, deze judoka was nog een maatje te groot. De wedstrijd erna ging gelijk op, Elvin scoorde twee wazari’s en leek te gaan winnen. De laatste seconde kon hij zijn tegenstander echter niet weghouden en werd vol op zijn rug gegooid, hierdoor verloor hij. Voor Sven en Elvin is er nog wat ervaring te winnen de komende periode. Sija Coolegem had een beetje mazzel met haar loting, ze was de eerste wedstrijd vrij geloot. Hierna won ze met een stevige houdgreep de halve finale. In de finale was haar tegenstander nog wat te groot, maar ze werd tweede en mocht ze als eerste haar bewijs ophalen voor het NK.

In de middag waren Floris Groen, Kars Kroon en Jonne Coolegem aan de beurt. Floris Groen stond de eerste wedstrijd goed te knokken, maar verloor met twee tegen een wazari. De tweede wedstrijd ging helaas wat sneller verloren, hij kwam nog wat ervaring te kort. Kars won de eerste wedstrijd met een houdgreep. Jonne was de eerste wedstrijd vrijgeloot. Kars won de tweede wedstrijd met een harde o soto gari. Jonne won de tweede wedstrijd met een straf. Kars won de derde wedstrijd met 4 yugo’s en een ippon en stond zo in de halve finale. Jonne stond hard te knokken, maar kon niet door de pakking van zijn tegenstander heen komen en verloor zo de kwart finale. In de halve finale was Kars net niet opgewassen tegen de latere kampioen, maar verloor maar met een wazari verschil. Jonne won de volgende twee wedstrijden in de verliezerspoule op ippon waardoor Kars en Jonne beide om de derde plek mochten strijden. Helaas was dit tegen elkaar. Kars won deze wedstrijd uiteindelijk met straffen. Hierdoor werd Kars derde en moest Jonne genoegen nemen met een vierde plek. Mats Kroon was de laatste judoka. Hij won zijn eerste wedstrijd met een ippon binnen 10 seconden. Hierna werd hij iets te gretig en verloor hij in de volgende ronde met een overname. De wedstrijd hierna won Mats met twee wazari’s en de vierde wedstrijd met een ippon. Hierna mocht ook Mats om de derde plek strijden. Hij liet er geen gras over groeien en won met een sterke houdgreep waardoor ook hij derde werd.

Hierdoor komen er vanuit de dojo voor het eerst sinds lange tijd weer judoka’s uit op een NK. Een mooie beloning voor het harde werk.