Nationale training gegeven door de Japanse Karate Association Nederland

16-07-2017

 

                                                         

Afgelopen zondag werd er voor het eerst in de geschiedenis bij Dojo ‘t Loo de Nationale Training gegeven door de Japanse Karate Association Nederland, die is gevestigd in het zuiden van het land, onder leiding van Sensei Tamara Wewengkang 5e dan.

Er was veel belangstelling voor deze training, waarbij er karateka’s, die lid zijn van de JKA, van overal aanwezig waren. Vanuit onze dojo was er ook voldoende belangstelling. Deze les duurde ongeveer 1 1/2 uur. In dit soort lessen wordt veel aandacht besteed aan de inhoud van een techniek, waarbij de puntjes op de “i” worden gezet. De geluiden die we hebben gehoord was, dat men heel tevreden was over de lokatie en training. Dit zal zeker vaker gaan gebeuren in Heiloo.

Na de Nationale Training werden de examens afgenomen door de JKA, uiteraard onder leiding van Sensei Tamara Wewengkang. Ikzelf ben heel trots dat dit heeft plaatsgevonden, zeker, omdat iedereen is geslaagd. Dit houdt dus in dat we de goede richting in zijn gegaan. Voor het eerst werden ook de examens voor iedereen tegelijk afgenomen. Hier wordt mee bedoeld jong en oud samen.

Velen van de examenkandidaten hadden ook meegedaan aan de Nationale Training. Voor hen was het een hele lange dag. De jongste karateka was 8 jaar oud, de oudste 48 jaar. Er was veel spanning en emotie onder de kandidaten. Ook omdat nu de vice President van de JKA de examens afnam.

Er werd begonnen met de witte banders; Roy Strategier, Tom van der Houwen, Niels de Jong Nynke Overdijk, Jochem van Zelst, Paulo Monasso en Romy Dok. Zij hadden het heel goed gedaan volgenssenseiTamara. Het leuke van alles was ook dat ze de Japanse termen goed begrepen. Dit is iets wat we van de “jonge” karateka’s niet hoeven te verwachten. Allemaal liepen ze bijna feilloos het examen. Natuurlijk waren er op-of aanmerkingen, maar die waren niet noemenswaardig. De kandidaten die opgingen voor hun oranje en groene band waren de volgende die het moesten laten zien. Dit waren Derek Goossens, Maarten Booms, Amos Hishal, Jonas Giesbertz en Luuk Niesten. Ook zij deden vreselijk hun best. Zij hoorden al een beetje tot de “gevorderden”. De spanning was van hun gezicht af te lezen. Sommige technieken moesten iets beter. Hier gaf Sensei Tamara ook aan waar ze in de toekomst op moeten letten. De kandidaten hoefden niet alle oefeningen te doen. Sensei Tamara heeft zoveel ervaring dat ze kan zien of iemand de techniek of oefening wel begrepen heeft, dit was wel een verrassing voor de kandidaten. Als laatste moesten de hogere banders; voor blauwJoshua Nunes Cardozo, Berndt van Monsjou en voor bruin (3e Kyu)Wout Bakker. Voor hen was het even aanpoten, zeker met de bijzondere verrichtingen en de kata’s, maar ze deden het heel goed,op watkleine op-of aanmerkingen na.

Voor vereniging Dojo ‘t Loo is dit ook weer een stap in de goede richting. Deze trainingen en examens kunnen we in de toekomst veel meer verwachten. In de karatewereld begint Dojo ‘t Loo ook bekend te worden. Men weet nu waar Heiloo ligt en wat voor een leuke gemeente het is.