Karate examens Dojo ’t Loo en nationale training

10-12-2017

Zondag 10 december was het zo ver, karate examens voor de gele band, de oranje band, de groene band, de blauwe band en de bruine band oftewel 7deKyu, 6deKyu, 5deKyu, 4deKyu en 3deKyu. Dit alles onder het toeziend, examinerend oog van de JKA (Japan Karate Association) Nederland. Dit alles in het persoon van Sensei Tamara Wewengkang.

Voorafgaand aan de examens was er een nationale training gegeven door Sensei Tamara. Zij was speciaal op tijd vertrokken uit Neerbeek vanwege de te verwachte sneeuwval. Gelukkig was ze op tijd in Heiloo en de nationale training kon van start gaan. Er waren weinig onbekende gezichten maar dit was ook te verwachten met dit weer. Gelukkig kon dit de pret niet drukken en al snel ontstonden er zweetdruppels op de hoofden van de aanwezige mannen en vrouwen. De focus lag deze keer op Kumite, waar we uitleg kregen over standen, houding, kijken en technieken die nodig zijn om, zoals Sensei Tamara aangaf, je mooie gezichtje te behouden.

Het begon met een spelletje schoudertikken en waar we later het tikken aanpaste naar stoten en schoppen, de Oi tsuki, Gyaku tsuki, de Mae geri en Mawashi geri. Hier werd hevig gerouleerd waardoor iedereen, groot en klein, grote stappen voorwaarts maakte. De nationale training werd beëindigd met de eerste Kata, de Heinan Shodan, maar dan in een afwijkende vorm waar de blokkeringen vervangen zijn door trappen. Wat voor een aantal van ons nogal voor verwarring zorgde. Dit tot hilariteit van de toeschouwers.

Om half één was het beurt om de examens af te nemen. Allemaal gespannen gezichten van de karateka’s en toegestroomde ouders. De groepen waren ingedeeld in een gele groep, een oranje en gecombineerde groene, blauwe en bruine groep. Als eerste was de beurt aan de Kihon, de basis technieken en de Renraku wasa, de gecombineerde basis technieken. De Kata’s, een individuele stijloefening, waren hierna aan de beurt. Dit ging voor de meeste uitstekend op een paar kleine opmerkingen na. Alleen bij de Kata voor de 1steKyu, de Bassadai, kregen de dame en heer in kwestie, een privé sessie van sensei Tamara. Er bleken toch een aantal andere  interpretaties te zijn…… Als laatste de Kihon Kumite, een stijltechnische basistraining met partner. Voor lagere banden de Kihon Ippon Kumite, de één-staps aanval en voor de hogere banden de Kihon Sanbon Kumite, een drie-staps aanval. De enige uitzondering hierop waren de mensen voor de eerste Kyu, deze mochten de Jiyu ippon kumite uitvoeren. Een drie-staps aanval maar met de insteek van een echt gevecht. Nadat dit geklaard was werd het geduld op proef gesteld en er werd zenuwachtig gewacht op de uitslag. Na een aantal minuten kwamen de verlossende worden;Jullie zijn allemaal geslaagd, gefeliciteerd.


De geslaagden van 10 december 2017 zijn:

Voor geel, Lotus Schomaker, Leon Thomasse, Gabriel Miranda, Robert Monasso, Safar Jafari. Oranje; Ella Booms Lewi Hishal, Rosa Mei Thung.
Groen; Rick Wesseling, Sem Nienhuis, Jobbe Giesbertz, Kai Stroet, Rafi Thung, Lloyd Veer. Blauw; Sam Coolegem.
Bruin 3e Kyu; Julian Blaeke, Emma Verkooijen, Joshua Nunes Cardozo.
Bruin 1e Kyu; Shirley Tonkes en Hjalmar Korthouwer.

Tamara bedankt dat je er was voor het afnemen van de examens en de nationale training. Rijd

voorzichtig, de sneeuwlaag wordt dikker en dikker.