Shodan-examen in Neerbeek

20-05-2018

Shodan-examen (zwarte band, eerste dan) 20 mei 2018 te Neerbeek

Na ongeveer anderhalf jaar voorbereidingen en diverse Nationale trainingen in de landen was het dan zover, het Shodan-examen voor Jolien, Harry en Marco van Dojo ‘T Loo. Nog wel op Eerste Pinksterdag bij JKA Nederland. Er waren kandidaten uit Zaanstad, Neerbeek en Heiloo, totaal acht man en één vrouw. Sensei Tamara en Sensei Ramon waren er klaar voor, maar waren wij klaar? Dit was het moment van de waarheid, niet alleen voor ons maar misschien nog wel meer voor onze eigen Sensei Jerry.

Eerst de Kihon, we vlamde erover en na een paar series stond het zweet tot in onze bilnaad. Hierna werden we verdeeld in 4 groepen, de Kata’s. Eerst werd er een keuze gemaakt per groepje welke “lage” Kata er gelopen moesten worden. Voor Harry en mij was dat de Tekki Shodan welke met volle overgave gelopen werd. Gelukkig konden we onze rust bewaren en brachten deze Tekki Shodan tot een goed einde. Nu was het de beurt aan de keuze Kata’s. Sensei Ramon had tijdens het proefexamen aangegeven dat wanneer iedereen de Bassai Dai als keuze Kata zou kiezen, de Kata’s wel erg saai worden. Gelukkig waren de eerste twee kandidaten, waaronder Jolien, zo slim om een andere Kata uit te voeren. Jolien liep een perfecte Kanku Dai. Uiteindelijk was de beurt aan Harry en mij. Harry had ingezet op de Jihon en ik hield vast aan mijn plan, de Bassai Dai. Ook hier brachten ze het tot een uitstekend einde. Het laatste onderdeel is de Jiyu Ippon Kumite, een driestaps aanval en verdediging in lijn. Dit is de laatste stap voor het Kumite, het vrijgevecht. Hier werd gerouleerd met de kandidaten zodat duidelijk geëxamineerd wordt dat iedereen deze aanvallen kan blokken en een tegenaanval kan uitvoeren. Ook dit werd met goed gevolg uitgevoerd.

Hierna werden we vriendelijk, doch dringend verzocht de Dojo te verlaten en te wachten in de kantine zodat Sensei Tamara en Sensei Ramon konden overleggen over de uitslag. Al snel liep de spanning op….. Ook omdat het toegestroomde publiek de kantine in mocht. Wat mij verbaasde is dat Sensei Jerry nog nagels had, zo zenuwachtig was hij.

Om 12.30 mochten we de zaal weer in. Hier werden nog een aantal aandachtspunten besproken, zoals de Dojo Kun, maar al snel kwam het tot de uitreiking en verlossende worden “jullie zijn allemaal geslaagd”en we sprongen een gat in de lucht, wat dan weer niet overeen komt met de Dojo Kun, iets met self-controle😊

Marco, Oss