Examens karate

24-06-2018

Zondag 24 juni 2018 was er weer een Nationale Training van de JKA Nederland bij Dojo ‘t Loo.De training was onder leiding van Chief Instructor Sensei Ramon Wewengkang 6e Dan.Ivm files rond Eindhoven was Sensei Ramon wat later bij de dojo. Maar dat was niet zo heel erg. De les werd op tijd gestart onder leiding van Sensei Rob Groenewegen 4e Dan. Hij begon met de warming-up in afwachting van Sensei Ramon. Hij was 15 min later aanwezig en ging ook meteen van start.Hij begon met de voorbereidingen van de Kata Unsu. Dit was voor de kinderen en lagere banders best wel een lastige kata, maar Sensei Ramon paste de kata voor deze groep aan.Door heel inhoudelijk met de kata bezig te zijn, hebben de aanwezige karateka’s deze training als heel erg leuk ervaren.
ExamenNa 2 uur, startten de examens. 16 leden van dojo ‘t Loo gingen examen doen. Het examen werd afgenomen door Sensei Ramon Wewenkang. Hij deed dit in zeer ontspannen sfeer om zo de leden op hun gemak te stellen. Er waren ook veel ouders, broers, zussen, opa’s, oma’s en andere belangstellenden.Er werd begonnen met de witte banders: Lotte Walta, Aidan Mclean, Matthijs de Vries, Sam Groenveld, Jin Tiebie en Jibbe Kuijper.Eerst werden rustig de stoten doorgenomen en vervolgens gecombineerd met standen. Daarna verschillende verdedigingstechnieken en trappen. Deze basis wordt Kihon genoemd.Daarna werd een kata gelopen, de Heian Shodan. En als laatste het Ippon Kumite. Hier sta je tegenover een tegenstander waarvan de een aanvalt en de ander verdedigd.De examinator was erg tevreden hij gaf al meteen aan dat iedereen was geslaagd.


Vervolgens gingen we verder met geel en oranje banders; Roy Strategier, Tom van der Houwen, Paulo Monasso, Niels de Jong en Derek Goossens. Er werd op dezelfde manier begonnen als de vorige groep, alleen werd er kritischer gekeken. Men moest ook meer kata’s lopen, de Heian Shodan en Heian Nidan. Voor Derek werd het nog lastigerhij moest er 3 lopen, ook nog de Heian Sandan. Ze deden het allemaal keurig. En als laatste het Ippon Kumite. Hier was ook weinig op aan te merken.


Daarna kwamen de hogere banders; Jonas Giesbertz, Amos Hishal, Luuk Niesten en Wout Bakker.Ook hier werd een rustige start gemaakt. Hier werden meer eisen gesteld aan de techniek en bewegingen. De examinator maakte regelmatig grapjes en liet zien waarom dingen wel en niet moesten. Bijvoorbeeld waarom je voet zo moet staan en het belang waarom een techniek goed moet worden uitgevoerd. Hier hebben ze ook de Kihon, kata en kumite gedaan. Hier werden nog meer kata’s gelopen dan de vorige groepen. Voor Wout was het nog lastiger, want hij moest voor de 2e kyu. Door hem moest ook Jiy Ippon Kumite worden gedaan. Dat is meer het echte vechten. Dit deed hij met Joshua. Dit ging op zich goed, alleen werd er gewezen op het goed kijken naar de tegenstander. Hij pakte dit goed op.


Aan het eind van het examen heeft Sensei Ramon nog met mij overlegd en de beoordelingsformulieren ingevuld. Hij gaf aan dat we op de goeie weg zijn en dat de kandidaten heel goed hadden gepresteerd. Hierna konden we mededelen dat iedereen was geslaagd. Proficiat